PART 1 = BAHASA BAJAU .

Mood hari ni nak up tentang ini  :)

Sememangnya aku anak JATI lagi ASLI tapi bukan MAMI . I'm coming from PULAU PINANG PULAU MUTIARA . Loghat utaQa aku memang piau habaQ hang . Dan sekarang aku mengaktifkan diri sebagai ANAK TIRI SELANGOR . Wallaweh , aku stay Shah Alam almost 3 years .





Aku kenal ramai manusia . Dan hari ni aku tertarik menarik nak share dgn hampa about SABAHAN . haha ! Since aku kat Shah Alam ni , aku dapat kenal raaaaaammmaaaaaiiiiiiiiiiiii org Sabah . Including my encik Lebah . Once bila aku kenal depa , aku tertarik dgn depa punya Bahasa . 


Mengaku ! Pada awalnya dgr depa ni dok menyembang . aku NGANGA . aku ulang . AKU NGANGA . wakakakaka . Sepatah haram halal pun aku tak faham . Lama kelamaan , aku berminat nak tahu . So , aku tanya apa maksud perkataan demi perkataan tu . Tak susah dan tak senang . Middle .


Dan sekarang , boleh gagah laa bila dengaQ depa dok menyembang ni , aku boleh paham . Tu pun tak semua . Ada lagi yg kdg kdg nya aku perlukan translator dari depa depa tu . 


By today , jom belajaQ dgn aku . sedikit demi sedikit . 


SATU = Isa
DUA = Duo
TIGA = Telu
EMPAT = Empat
LIMA = Limo
ENAM = Enam
TUJUH = Pitu
LAPAN = Wa'u
SEMBILAN = Siam
SEPULUH = Sepu

bha = baiklah
aku / sia = saya
kau / ko = awak , anda
periuk = kuali
celana = seluar
piring = pinggan
nda payah = tak payah
nda tau = tak tahu
nda pa-pa = tidak apa-apa / tak apa
munyit (monyet) = kera
minta puji / tambirang = berlagak (sombong)
jendela = tingkap



apa = YEN
siapa =  SIYEN
di mana = MINGGO
kenapa =  NGINI
bila =  SEMBEREN

apa khabar ? = YEN ABAR
khabar baik =  ALAP
awak buat apa ? = YEN BUAT NU?
takde buat apa apa =  NYARUN PEBUATKU

siapa nama awak ? =  SIYEN ORON NU?
nama saya =  ORONKU 
dah makan ke ? = BAINU KAU MANGAN?
belum lagi =  NIAK LAGI AKU MANGAN
dah makan = BAINU AKU MANGAN

Dan apa yg aku faham , depa punya bahasa pun ada banyak jenis . nak tahu lebih lanjut , sila refer mereka . haha .

dan nanti kita sambung lagi wokeh . hat ni pun aku celup dari encik google punya sumber . Btw , aku suka dgr depa borak .


.
.
.
.
.
.
.

BERSAMBUNG 

SENYUM :)

SENYUM .

Orang utara selau cakap , RENYEH  :)

Korang mesti selalu senyum kan . Senyum sorang sorang pun mesti pernah buat kan ? Sebab Meeya Techik pun macam korang jugak  :)

Percaya atau tidak , SENYUM mampu menyelubungi dari segala rasa . Even tika dan waktu itu kita sedang BERBUNGA BUNGA happy nya atau sedang dilanda kesedihan , kemurungan , sakit hati , geram , naik mereng , sasau , sewel mahupun sedang jiwa kacau menggeladak marahnya bak naga sembur api * ade ke pepatah cenggini . wahahahaha ~


Dan SENYUM juga adalah satu ibadah . Bukan susah nak kumpul pahala . Senyum jeaaaaaa   :)   :)  . Banyak kelebihan kalo kita selalu senyum . Baik dari aspek kesihatan mahupun persekitaran .


Pengalaman aku , kdg kdg sampai orang lain tak tahu . Time tu kita sedang dilanda masalah yang rasanya seperti tak tertanggung . Tapi , senyum lah selagi mampu . Orang akan nampak luaran . Hakikatnya yg dalam perit menanggung  :)
.
.
.
.
.
.



sungguh pun aku punya gigi kemek serta tidak berpagar besi , tapi aku tetap renyeh :)
muahahahaha .



Fake smiles itu PENTING okay . 
KEEP SMILING guys  :)


takkan ada orang tahu kalo kita punya masalah tetapi kita selalu SENYUM .


INGAT  !!!
Biar punya masalah yg boleh membotakkan kepala anda , 
yg penting SENYUM !!!
.
.
.
.
.
.
.
JADI . . . ???


Ya Muhaimin :)



" Ya Allah , aku sayangkan dia ( Azfandi Duli ) . Aku ingin hidup bersamanya sebagai pasangan yang halal di sisi-MU . Sekiranya dia adalah jodohku yang baik , baik juga untuk ibu bapaku dan hidupku seterusnya , aku mohon Kau permudahkan urusan jodohku ini . Namun sekiranya dia bukan jodoh yang baik untukku , tak baik juga untuk ibu bapaku dan masa depanku seterusnya Kau berikan aku kekuatan untuk redha menerima ketentuan-Mu Ya Allah "


JEJAK KASIH INI :)

Assalamualaikum . ehem ! lame benauuuuu aku menghilang dari radar   +____+

Memandangkan kerja yg sgt sgt blunggok , aku ketepikan blog ni . Aku ceraikan talak satu . Ni nak rujuk balik . Tapi tak tahu laa lama ke kejap ~ But i will try my best untuk berkongsi cerita semula . whee ~

So , ntuk entry kali ni . Aku nak buat Jejak Kasih . harhar .



Minah ni . Kawan aku di zaman PLKN Kem Gardenia Kubang Pasu , Kodiang , Kedah . wakakakaka ~ Terpisah sejak 2007 . But then , 2014 kami bertemu semula . Facebook sebagai penghubung . Berganjak ke wassap ke wechat , then dia datang jumpa aku kat Shah Alam ni .

Dia di Putrajaya sana . Berkhidmat dgn Kementerian Imegresen . Labour Day . Hari menemukan kami . Memandangkan hari tu semua org cuti , dia dtg bermalam di rumah aku . Macam biasa laa kan , kalo dah lama tak jumpa , gosip dari hujung kepala sampai hujung kaki . harhar .

" awat yang hang makin kuQuih ni ? "

Tu soklan yg pertama dari mulut dia lepas tgn dijabat pipi disentuh  :P

muahahaha . Aku maintain macam ni laa . mana ada makin makin . Sepanjang dia kat rumah aku tu  , * bajet macam lama , padahai 2 hari jaa . aku rasa macam ada radio karat sebelah aku . Time dia lena jaa dia diam . wakakakakaka ~

* cukup laa takat ni . idea lari tak sempat kejar . Cik kazen suruh buat invitation untuk wedding dia . harhar . Disebabkan friends dekat fb dia tak ramai , hat tu jea aku mampu tolong invite kan . Sapa sapa yg kenal dia , aku jemput dtg wedding dia nanti  :)

mai ramai ramai kita buat reunion . wakakakakaka ~


 
Copyright ©2015 : Meeya Techik | Design by Mastura Aziz