PART 1 = BAHASA BAJAU .

Mood hari ni nak up tentang ini  :)

Sememangnya aku anak JATI lagi ASLI tapi bukan MAMI . I'm coming from PULAU PINANG PULAU MUTIARA . Loghat utaQa aku memang piau habaQ hang . Dan sekarang aku mengaktifkan diri sebagai ANAK TIRI SELANGOR . Wallaweh , aku stay Shah Alam almost 3 years .





Aku kenal ramai manusia . Dan hari ni aku tertarik menarik nak share dgn hampa about SABAHAN . haha ! Since aku kat Shah Alam ni , aku dapat kenal raaaaaammmaaaaaiiiiiiiiiiiii org Sabah . Including my encik Lebah . Once bila aku kenal depa , aku tertarik dgn depa punya Bahasa . 


Mengaku ! Pada awalnya dgr depa ni dok menyembang . aku NGANGA . aku ulang . AKU NGANGA . wakakakaka . Sepatah haram halal pun aku tak faham . Lama kelamaan , aku berminat nak tahu . So , aku tanya apa maksud perkataan demi perkataan tu . Tak susah dan tak senang . Middle .


Dan sekarang , boleh gagah laa bila dengaQ depa dok menyembang ni , aku boleh paham . Tu pun tak semua . Ada lagi yg kdg kdg nya aku perlukan translator dari depa depa tu . 


By today , jom belajaQ dgn aku . sedikit demi sedikit . 


SATU = Isa
DUA = Duo
TIGA = Telu
EMPAT = Empat
LIMA = Limo
ENAM = Enam
TUJUH = Pitu
LAPAN = Wa'u
SEMBILAN = Siam
SEPULUH = Sepu

bha = baiklah
aku / sia = saya
kau / ko = awak , anda
periuk = kuali
celana = seluar
piring = pinggan
nda payah = tak payah
nda tau = tak tahu
nda pa-pa = tidak apa-apa / tak apa
munyit (monyet) = kera
minta puji / tambirang = berlagak (sombong)
jendela = tingkap



apa = YEN
siapa =  SIYEN
di mana = MINGGO
kenapa =  NGINI
bila =  SEMBEREN

apa khabar ? = YEN ABAR
khabar baik =  ALAP
awak buat apa ? = YEN BUAT NU?
takde buat apa apa =  NYARUN PEBUATKU

siapa nama awak ? =  SIYEN ORON NU?
nama saya =  ORONKU 
dah makan ke ? = BAINU KAU MANGAN?
belum lagi =  NIAK LAGI AKU MANGAN
dah makan = BAINU AKU MANGAN

Dan apa yg aku faham , depa punya bahasa pun ada banyak jenis . nak tahu lebih lanjut , sila refer mereka . haha .

dan nanti kita sambung lagi wokeh . hat ni pun aku celup dari encik google punya sumber . Btw , aku suka dgr depa borak .


.
.
.
.
.
.
.

BERSAMBUNG 

2 comments:

  1. ni bukan bajau kota belud ni..ni bajau area laen ni.. tapi..... boleh laa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan kota belud ye bu ? hahaha... hentam jea lahhh :P

      Delete

tegur jika perlu ^^
terimakasihTHANKYOUsyukran ~

 
Copyright ©2015 : Meeya Techik | Design by Mastura Aziz