Big boss kata :


 " Nikah la dgn orang yang kite berkenan , walaupun orang lain tak suka . 
Yang nak nikah , nak pakai , kite sendiri . Bukan orang lain . "



-Ustaz Azhar Idrus-





sabtuDANahad ~

Assalamualaikum everyone . Alhamdulillah . Masih bernafas di bumi Allah . Lazy Monday . aiiissshhhhh . rasa nak tdo lagi ~


Asal asyik ngantok jea eh . Dari petang semalam aku asyik tdo tdo tdo dan tdo jea . hiks !


Minggu terakhir di bulan November . Kejap jea masa begerak . Dah 3kali sabtu aku keje . Ye lah . Sanggup lagi keje daripada duduk ruma yg bosannye tak dapat aku habaQ . ngee ~


When school holidays was began , maka dgn itu . keje den akan jadik bertingkek tingkek . Kepada anak anak sekalian , jgn dok main fon rumah tu sesangat ah . Penat kakchik ni nak hadap complaint . Asyik deny making calls . Abes , tuan tuan dan puan puan ade bela hantu eh ? Hantu ke yg making calls tu ? aduyaiii ~~


But , sabtu minggu lalu . Aku amek 2 jam OT . 8 pagi ke 10 pagi .


After that , kitorang ke Rawang . Berlapan . Bersama sama officemates . Attending knury . Juga kakak office yg kawen . Thousand congrat kakak !! Semoga bahagia hingga ke Jannah  ^___________^



Bergerak dgn dua buah kereta . Si kakak dan si kawan menjadi hincik drivernye ~ Empat di sana dan 4 di sini . Arround 10.40 dari office . Pusing pusing . Round round . SESAT SESAT . 2 jam jugak ah sampai . Misi untuk tambah nasik 3x bermula tp tak berjaya . hiks !


Lapar jgn tanya . mmg waktunya untuk serang makanan . 12lebih , safely arrived dan bismillah . Makan dulu wey . Lepas makan baru cari tuan rumah . haiissshhhh !! teruk bebenor  +____+


Pastu pastu pastu bermula lah adegan gambar bergambar . Naaahhhhh ~~~!! Tak banyak pun , hanya beberapa cubit yg sempat  :)


Plan , time balik tu nak singgah Tasik Biru . Kata kakak , itu tasik tempat dia dating dulu dulu . Tapi cari jalan tak jumpa . GPS pun dah tanak kawan dgn kitorang . So , decided ntu terus balik jea .

Ehem ! makan kenyang kan . Ekon pulak duk hembuih depan hidung . harhar . Mmg Qudui ah mata ni . Jadik ular sawa . Tup tup dah sampai office . hiks ! Balik ruma , pick up haousemates . Pegi sec 17 . Cikgu ni dah cuti sekolah kan . Balik kampung ah dia . Menghala ke sec 2 . Cari ABC  ~

... HARI AHAD ADALAH HARI QADA TDO ...
:)

Mencari POSITIF bagi sesuatu yang NEGATIF

Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR . . .



1. utk suami / isteri yg tidur berdengkur di waktu malam , krn beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain .

2. utk anak / adik perempuan kita yg mengomel apabila mencuci pinggan , krn itu bermakna dia berada di rumah , bukan di jalanan berpeleseran .

3. utk cukai pendapatan yg kita kena bayar , krn itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.

4. utk pakaian kita yang dah tak muat , krn itu bermakna kita cukup makan .

5. utk lantai yg perlu dimop , tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu dikemas , krn itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal .

6. utk bunyi bising jiran² , krn itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar .

7. utk timbunan pakaian yg perlu dicuci / digosok krn itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai .

8. utk keletihan / kesakitan otot selepas seharian bekerja , krn itu bermakna kita masih berupaya utk kerja kuat .

9. utk tempat letak kereta yg jauh drpd lift , krn itu bermakna kita masih berupaya utk berjalan .

10. utk jam loceng yg berdering pd waktu pagi , krn itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut . . .


AND FINALLY . . . . . for received this personal and meaningful entry because it means you have friends who are thinking of you . . .

" Jika tak dapat / ada apa yang kita suka , belajarlah menyukai apa yang kita dapat / ada . . . dan bersyukurlah kerana sesugguhnya kita tidak miskin / fakir dari segala galanya "



. K . I . T . A .

Sejak kita bersama lamanya
Ada tawa ada duka
Namun kita tetap mencuba
Dan kita masih sama sama ~


Sejak kita kenal jiwa
Kita kongsi cerita
Saling hulur bahu telinga
Kita sabar tempuhinya ~


Sejak kita merasa cerita
Jatuh bangun hadap berdua
Hanya yg mahu adalah cuma
Dampinglah aku untuk selamanya ~


Kata DIA ,
Kalau AKU hulur bahagia itu . Tak ada tangan yg dapat menghalangnya .


mengenang kembali ~


Ya Allah .. ak dapat emel ney ak tringat time adik ak saket teruk dulu . tak penah ak tgk abah menanges . tapi , time adik ak tengah teruk ak nampak abah menanges .

Let me share with all of u ~

Dulu , hidup ak 1 family di duga oleh Yang Maha Esa . time ney adik ak umo 2 tahun ~ ak umo 9 tahun ~ 1 hari adik ak muntah muntah . maken lama maken teruk adik muntah . mak ingat hanya muntah muntah biasa . tp lama kelamaan adik jadik semakin lemah dan longlai . mak and abah decided bawak adik pegy clinic * ak lupa clinic apa . tp area nibong tebal . lepas balek dr clinic tu . mak bg adik mkn ubat . tp ubat tu mcm tak bg kesan pape . mak dgn abah bawak lg adik jumpa dokter . kali ney ke Hospital Sg Bakap . kali ney dokter cakap adik kene cacing . lepas dokter bg ubat cacing , mak suap adik . pon tak bg kesan pape jugak . kali ke 3 mak bawak adik pegy clinic * Clinic Suri kat taman berjaya ~ kat clinic tu , dokter pompuan tu cakap , tekanan darah adik rendah dan lemah sgt sgt . dokter cakap lg , minta bawak adik pegy hospital sg bakap semula .

dgn surat yg dokter dr clinic suri tu bg , pihak hospital sg bakap terus ready ambulan . adik terus dihantar ke Hospital seberang jaya . 3 hari adik warded . keadaan adik still lemah . mlm ke 3 tu , hospital seberang jaya pulak sediakan ambulan . dalam masa 3 jam , mak abah and adik sampai PPUM . yg dulu dikenali sbg nama apa ak lupa .

kat PPUM , adik di ward kanak kanak biasa . wire jgn tanya laa . mrata alam ada wire kat badan adik . time tu ak kakak n abg , ada kat kg . abg dgn kakak yg jaga ak time tu . tok sebelah mak dgn abah sama sama membantu ~ abah time tu dah jd tak tentu arah . tdo pon kat corridor hospital sbb tak sanggup nak tinggal mak sorang sorang jaga adik . nak jaga 2 org , tak dibenarkan . keja abah pon dah ntah ke mana . keadaan adik time tu mmg dah critical . 1 mlm , dpt call dr mak . adik dimasukkan ke ICU . mak cakap jugak , adik dah takda harapan . mlm tu jugak dua dua tok ak pegy kL . sediiihhhhh sgt ak time tu .

time mak abah and adik kat PPUM , nak dekat raya . bayangkan ak puasa tanpa mak dgn abah . harapkan abg dgn kakak jea . n sedara mara terdekat . sbb time ney , abah bgtawu , adik nak kena operate sumsum tulang . mcm mn ak taktau laa . ak pon tak bapa nak rety sgt time tu .

lepas raya , ak abg n kakak , pegy kL . nak jmpa mak abah and adik . betapa teruknya keaddan adik time tu , sorang mak sedara ak sampai pengsan tgk keadaan adik . ak tawu mak dgn abah mesty tak susah haty dgn keadaan adik . tp mak dgn abah kuatkan haty .

dalam 3 4 bulan lepas tu , adik mcm beransur pulih . adik dipindahkan ke hospital Besar Pulau Pinang . lama jugak kat situ . n lagi tambah susah haty abah bila dapat tawu abah dah kena buang kerja . sejak dr tu , abah amek keputusan nak jual kuih keliling kampung . ye , abah ak jual kuih . mak ak yg bwad . seawal 3 pg mak ak bangun . sbbnya , nak bayar rawatan adik , sekolahkan ak kakak n abg . seawal umo darjah 4 ak dah pandai bwad cucur keria . kuey gelang  :) ~ sbb slalu tlg mak ak . .


lepas 2 3 bulan , mak abah dgn adik kena pegy semula PPUM . adik diserang skali lg . kali ney , adik ditempatkan di ward special . Means , ward tu tak bole bercampur dgn org laen . hanya mak ak saja yg bole masuk . itu pon kena pakai pakaian khas yg disediakan oleh pihak PPUM .

skali lg ak tinggal dgn kakak n abg . n 1 hari tu . dpt call , yg ak abg n kakak kena pegy PPUM ntuk cek darah . darah sapa yg sama dgn adik , dia yg akan derma pd adik . ak budak budak time tu . confirm laa ak tanak . dah tua mcm ney pon ak tanak . ak takut jarum :)


bila da dpt keputusan darah sapa yg sama . rupa rupanya darah ak . so , ak lah yg kena derma ntuk adik . tp mak dgn abah lgsg tak cakap dekat ak . yg ak tawu ....


hari tu ak pegy PPUM . mak cakap ak kena duduk ward . mmg ak rasa mcm nak marah semua org . tp ak diam . dokter suro ak tukar baju . pakai yg kaler hijau tu . time tu , tok sebelah mak yg jaga ak . sbb ward ak dgn adik asing asing . bila kat dlm ward tu , dokter dtg . bwak segala jarum bagai . dia nak cucuk ak . mmg mendapat laa dokter tu . kena maki free dgn ak ~ ak demam time tu . sbb apa ? sbb terlalu takut . esok pg pg , mak dtg kat ak . mak ajak ak pegy mandy . lepas mandy , ak tak bole mkn . sbb dokter suro puasa . mmg ak time tu mood langsung tak elok . keja nak maki org jaa . dlm jam 9pg , ak nampak nurse dgn org org dia dtg ke arah ak dgn sorong 1 katey . time tu baru mak dgn abah cakap kat ak apa tujuan sebenar ak kena duduk ward . rupa rupanya , ak kena bwad pemindahan darah dgn adik . menangesnya ak time tu jgn tanya mcm mn . tgn abah ak genggam erat . **berjurai aer mata remind kisah ney . ak nanges kat abah " adik nak balek , adik takmau dok sini " abah ak cakap " ye lepas ney adik bole balek . sabar sat jaa " sedih wey sedih . :'( masa ney , depa tenga sorong ak hat dok meraung raung atas katey tu ke dewan bedah . dokter bubuh kat ak hat tutup kepala hat guna time nak mandy tu . ak cabut buang . mmg dokter dpt maki free lg time tu . lepas tu ak tak sedar apa dahhhhh ...


pukul 2 lebih ak sedar . mulut dgn idung ada bnda hat org sesak nafas tu . naseb baek umo ak panjang . ak sedar dr operation tu ~

ak cr mana mak dgn abah . dok sat abah dtg . mak jaga adik . time tu ak lemah lg . mcm dok atas angin . n ak rasa pinggang ak saket sgt sgt . then , dokter dgn abah sorong ak p ward yg td balek . bongok kan dokter tu suro ak bangun sniri . pindah dr katey yg depa sorong tu ke katey ward tu . saket jgn tanya laa . qeyau lagi ak time tu .. ak cakap kat abah ak lapar . sbb sblum tu kan ak kena puasa . ak cakap dgn abah ak nak mkn roty canai . dan dan tu jugak abah p cari . bila dah ada depan mata roty canai tu . mkn nya tak bnyak mn . yelaa org saket mana lalu mkn  :)  esok pagy pagy , dokter dtg lg kat ward ak . dokter mintak abah bawak ak pegy jalan2 . sbb takut lumpuh . dgn saketnya , ak kuatkan haty , berjalan jugak . skali lagy ak cakap dgn abah ak nak balek rumah n ak takmau dah dtg PPUM ney . abah cakap esok lusa adik bole balek dah .

ak balek p ward biasa , ak tgk adik terlantar atas katey . adik lg teruk dr ak . then bila balek kg , ak kena mkn kerang , kena mkn belut , kena mkn ubat . semua bnda yg ak tak suka . ak mc lama . exam ntah ke mana .

sekolah dapat tau , ak dermakan darah ak ntuk adik ak . cekgu anugerahkan ak Sijil Pelajar Paling Penyayang . ak simpan sampai skrg . :)

n skrg , dgn izin DIA , adik ak dah sihat . alhamdulillah . adik ak skrg dah umo 17 tahun . tp fizikal dia tak mcm manusia normal . means , adik tak brapa cekap sgt pergerakan dia . still kena pantau . kdg2 sorang sorang dia pon bole jatuh . n ak skrg , pon dah sihat . cuma ak tak bole angkat yg berat berat sgt , naty pinggang ak akan saket ~


** apa yg ak heran , ak tak bole nak rapat sgt dgn adik . ada jaa yg nak bergaduh .

ntuk semua yg dah bantu family ak , terima kasih banyak banyak .. hanya Allah yg akan balas kebaikan tu . n adik still lg kena bwad rawatan susulan dgn PPUM sampai skrg . bayangkan , dari umo adik 2 tahun sampai umo adik 17 tahun . mak abah still ulang dtg PPUM .


apa yg ak harap , ak dapat tlg family ak ntuk ringankan beban tanggungan mak dgn abah . ak SAYANG family ak . ak hanya ada 1 mak 1 abah 1 abg 1 kakak and 1 adik . i lurve them very much ~

ntuk kwn kwn kat  luar sana , syg lah family kita  :)  <3 p="">

Yang depan , bukan yang belakang :)

Sabtu again . Saat org laen masih golek golek ke kiri dan ke kanan . Tatkala mereka mereka yg masih berbungkus dgn selimut masing masing . Aku bangun segerakan subuh . Sambil menunggu beberapa ketika , aku segerakan dhuha . Alhamdulillah .


Macam biasa . Celik jea mata . Benda pertama yg akan buat , tgk handphone . Sambil ucap dalam hati , Alhamdulillah . umo aku masih panjang * cube amalkan , in shaa Allah akan terlaksana dgn sendirinya setiap hari  :)


Tuan bosz ke Johor pagi ini . Urusan kerja di sana . Semoga perjalanan awak selamat sayang . 2 hari beliau di sana .  Dan aku menyiapkan diri untuk ke office . Duduk rumah pun bosan . Memandangkan kerja masih ada , aku pilih untuk kerja ~


Sebelum bergerak , kerja kerja rumah aku selesaikan terlebih dahulu . Rupanya malam tadi aku tdo sorang . Roommate balik kg agaknya . Aku pk dia keluar . Nasib baik tak mimpi hantu . hiks !


Dalam bisikan doa ,
ada segaris nama .

Jika benar dia ,
permudahkan segalanya .
Jika bukan dia ,
luputkan lah dari ingatan 
 :)

aku updated sbb aku malas buat keje . .

Musim hujan sekarang . Sejuk sampai ke tulang . Hujan di luar . Di dalam ber ekon ekon lagi . Dan kadangkala nya mereka yg berlemak tebal , mang- ADD ON kan lagi kipas . Aduiii lahai . . .


Dah serupa kat Genting . Genting ? hiks ! sensitif nok . Iye ahh . Dah berbungkus bungkus mcm tepung bungkus dah kau . tadaaa ~!!


muahahaha ~ beku jari .

Awokkkk . Start dari hari Senin lalu , aku tdo awai kemaen . Sampai lah malam tadik . Lepas Isyak jea terus ghaib . Isyak kat cni around 8.15pm . Solat tepi katil . Bagi Salam kiri dan kanan . Berdoa . Lipat telekung dan terus loncat atas katil . hiks ! Lena sungguh bila hujan sepoi sepoi bahasa . haha ~


Tambahan pulak bila badan terasa agak letih . Membantu si kakak . Ke mana dia pergi , ke situ dia heret aku . Hiks ! kakak , kite hanya tolong ape yg kite mampu okayh ~!!!!   :)

Auuummmm !!!

Assalamualaikum . Mood hari ni , mengulat banyak . hiks !

Sabtu kite pulun OT . Sebabnye hari Isnin kite tak masuk office . Nah ! Ape ape kan suke inform last minute . Amboiii . Expert !!


Jumaat tu , tba tba kak shiera jerit .

" eh kecik , kau team war cry hari tu kan . naek naek naek skrg . bilik Anggerik "

Ternganga . Melopong .

Meeting at Bilik Anggerik . Lagi sejam setengah dah nak abes waktu keje . Briefing sepantas kilat . Isnin PERFORM !!!


Seawal pagi . Berkumpul dekat TM Seksyen 17 . Tak masuk office . Event start pukul 2.30 petang . Tapi , time pagi tu jea lah kitorang amek masa untuk berlatih kaw kaw punye . Longgar kepala lutut . Masa untuk lepaskan geram . harhar . Jerit sehabes mungkin .


Perlu guide untuk 600 org warga TM SELANGOR . hiks ! awesome kau ! Begegar hall tu .


Then , mendendangkan 3 buah lagu . Aijoo . mendendangkan tu . Tak bole belah .  haha . Ye ah .

- Negaraku .
- Kristal ( Lagu TM ).
- Gemuruh Suara versi TM .

Nak dijadikan cerita . Pada mulanya , kitorang akan perform lagu Gemuruh Suara versi yg dalam tv tu . Tiba tiba pulak , kena tukar ke versi TM . Semua mengaku siap siap yg kitorang hanya hafal lagu versi dalam tv . Versi TM tu takde dalam otak . hiks !



Berbekal beberapa minit masa yg ada , kelam kelibut buka YouTube . Hafal kau sampai lebam . Sape suro bgtau last minit kan . Laen kali , minggu depan baru bagitawu yeee . . . haishhh ~~~


Nasib baek ade screen kat atas stage tu . dapat lah jeling jeling sorang cket . Dengan nak ingat step lagi . Dengan lirik baru lagi . atototototo . . .


Tapi , , , ,  wa cakap congrat banyak banyak sbb kite berjaya perform yg terbaek  :)  ~ sure lepas ni kite kena invite lagi . Macam org yg sama jea . Macam takde org laen jea . Nah kita enjoy gambar  :)



ni teman kite . Mek Ganu . Dia sama saiz dgn kite . Cuma dia tinggi cket . cket jea . hiks !
btw , dia pengepit di sebelah hujung bahagian kiri  +___+




okbai.
:)

dah kenapa kau ?

Hye si kawan !

Tengs sbb selalu amek kesah pasal aku . Tengs sbb selalu buat aku happy . Tengs sbb selalu ajar aku . Tengs sbb selalu nasihat aku . Tengs sbb selalu risaukan aku . Tengs sbb hadir ntuk aku . Tengs sbb jadik kawan aku .

Tapi kenapa kau ?

Tidak sebising selalu . Tidak sejahat selalu . Tidak senakal selalu . Tidak secerewet selalu . Tidak sekecoh selalu . berdiam . berbisu . bersunyi . bersopan . BERUBAH .


--, eh kau ? tiang letrik mana renjatkan kau hari ini ? apa akukah yg penyebabnya kau terenjat serupa ini .


.. nah ! Jari kaki jari tangan aku hulur .  Office akan bergegar dek kerana kau selalu poking poking aku . Tapi hari ni kau dah macam pendaftar OKU baru . Diam tanpa kata .

" eh , tolong angkatkan aer kat belakang tu bole ? berat  ah " ~


" kejap kejap "  -,-


Aku ingat kau dah bisu weyh gemuk . Hiks ! btw , tolong mention aku , if aku ada toreh hati kau . chill ah ! Aku dah cakap , aku ada satu hati saja .

... kau kawan . kau tetap kawan aku sampai Izrail bertandang . Sabar , Allah akan hantarkan kau pendamping yg lebih hebat . Bukan aku , tapi dia  :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Penat . Hiks ! maen kejar kejar dengan budak kecik tu kat dalam office . Ekceli , dah 2 hari MR. ARROGANT ( Irham Aqif ) ni ikut ibu dia datang keje  :)


Aku jenis suke kan budak budak . At first , dia tanak kat orang . Nak ibu dia sorang jea . Aku umpan dengan ceklat NIPS . haha ! Accept . Terus jadik geng . Tak kesah laa aQif kan diorang cakap kite sama saiz pun . Janji bole hilangkan mengantok ni .

Cumeeeellllll oiihhhh * melting  :P


Se aktif aktif si aQif ni , aktif lagi anak anak buah aku . miss them  +___+

best !

hoiiii . . . huha huhi huha huhi . Sat ke sana sat ke sini . nah ! hadap ! Mata yg nak pejam pun kena gagahkan celik jugak . Aduiiii ~


Aku dahaga aer masak sejuk glup glup ada proses kondensasi kat luar gelas tu . Aiyooo anne , bila nak hantar stock kat dalam office ni . Mati kehausan dah kitorang ~

Udah laa ada 15 dan 20 hari tu . Apa aku nak jawab ni . HAHAHAHA ~ Sapa suro libatkan diri macam macam . Eh , biar lah . Ingat ada ke org nak bagi sport shoes free macam tu . Magaiii pulak tu ~ * lari tajuk . Okbai . sambung bwad keja ~

+___+

Assalamualaikum... 1st of all . Sorry . Semakin hari semakin malas nak update blog . Honestly , aku dah takdak nafsu dgn dunia blog sekarang -,-


jangan tanya aku kenapa . itu tindakan refleks .

Soal hati takdak orang bole buat keputusan . Melaenkan tuan punya badan . Tolong jangan paksa aku . Perasaan tu bukan macam kita jolok buah pelam bagi jatuh ke tanah . Tak semudah tu .


Aku tabik 15 kali kalo aku ney spesis nya senang nak sayang kat orang . Impossible . Thambi , kau sedar ke apa kau tengah buat tu ? Jangan aniaya hidup orang . Awas , Allah ada dengan aku . Jangan maen gila .


Wey balaci ,  Abah aku ada M16 . Aku tembak 5das mau ? jangan maen maen dengan aku .


notatapakkaki : kau jangan pk hati kau sorang jea . Cukup hanya aku dan Allah yg tawu . ALL , SALAM MAAL HIJRAH . buku lama tutup . buku baru buka . Doa aku bahagia sampai akhir nafas  +___+


 
Copyright ©2015 : Meeya Techik | Design by Mastura Aziz