mengenang kembali ~


Ya Allah .. ak dapat emel ney ak tringat time adik ak saket teruk dulu . tak penah ak tgk abah menanges . tapi , time adik ak tengah teruk ak nampak abah menanges .

Let me share with all of u ~

Dulu , hidup ak 1 family di duga oleh Yang Maha Esa . time ney adik ak umo 2 tahun ~ ak umo 9 tahun ~ 1 hari adik ak muntah muntah . maken lama maken teruk adik muntah . mak ingat hanya muntah muntah biasa . tp lama kelamaan adik jadik semakin lemah dan longlai . mak and abah decided bawak adik pegy clinic * ak lupa clinic apa . tp area nibong tebal . lepas balek dr clinic tu . mak bg adik mkn ubat . tp ubat tu mcm tak bg kesan pape . mak dgn abah bawak lg adik jumpa dokter . kali ney ke Hospital Sg Bakap . kali ney dokter cakap adik kene cacing . lepas dokter bg ubat cacing , mak suap adik . pon tak bg kesan pape jugak . kali ke 3 mak bawak adik pegy clinic * Clinic Suri kat taman berjaya ~ kat clinic tu , dokter pompuan tu cakap , tekanan darah adik rendah dan lemah sgt sgt . dokter cakap lg , minta bawak adik pegy hospital sg bakap semula .

dgn surat yg dokter dr clinic suri tu bg , pihak hospital sg bakap terus ready ambulan . adik terus dihantar ke Hospital seberang jaya . 3 hari adik warded . keadaan adik still lemah . mlm ke 3 tu , hospital seberang jaya pulak sediakan ambulan . dalam masa 3 jam , mak abah and adik sampai PPUM . yg dulu dikenali sbg nama apa ak lupa .

kat PPUM , adik di ward kanak kanak biasa . wire jgn tanya laa . mrata alam ada wire kat badan adik . time tu ak kakak n abg , ada kat kg . abg dgn kakak yg jaga ak time tu . tok sebelah mak dgn abah sama sama membantu ~ abah time tu dah jd tak tentu arah . tdo pon kat corridor hospital sbb tak sanggup nak tinggal mak sorang sorang jaga adik . nak jaga 2 org , tak dibenarkan . keja abah pon dah ntah ke mana . keadaan adik time tu mmg dah critical . 1 mlm , dpt call dr mak . adik dimasukkan ke ICU . mak cakap jugak , adik dah takda harapan . mlm tu jugak dua dua tok ak pegy kL . sediiihhhhh sgt ak time tu .

time mak abah and adik kat PPUM , nak dekat raya . bayangkan ak puasa tanpa mak dgn abah . harapkan abg dgn kakak jea . n sedara mara terdekat . sbb time ney , abah bgtawu , adik nak kena operate sumsum tulang . mcm mn ak taktau laa . ak pon tak bapa nak rety sgt time tu .

lepas raya , ak abg n kakak , pegy kL . nak jmpa mak abah and adik . betapa teruknya keaddan adik time tu , sorang mak sedara ak sampai pengsan tgk keadaan adik . ak tawu mak dgn abah mesty tak susah haty dgn keadaan adik . tp mak dgn abah kuatkan haty .

dalam 3 4 bulan lepas tu , adik mcm beransur pulih . adik dipindahkan ke hospital Besar Pulau Pinang . lama jugak kat situ . n lagi tambah susah haty abah bila dapat tawu abah dah kena buang kerja . sejak dr tu , abah amek keputusan nak jual kuih keliling kampung . ye , abah ak jual kuih . mak ak yg bwad . seawal 3 pg mak ak bangun . sbbnya , nak bayar rawatan adik , sekolahkan ak kakak n abg . seawal umo darjah 4 ak dah pandai bwad cucur keria . kuey gelang  :) ~ sbb slalu tlg mak ak . .


lepas 2 3 bulan , mak abah dgn adik kena pegy semula PPUM . adik diserang skali lg . kali ney , adik ditempatkan di ward special . Means , ward tu tak bole bercampur dgn org laen . hanya mak ak saja yg bole masuk . itu pon kena pakai pakaian khas yg disediakan oleh pihak PPUM .

skali lg ak tinggal dgn kakak n abg . n 1 hari tu . dpt call , yg ak abg n kakak kena pegy PPUM ntuk cek darah . darah sapa yg sama dgn adik , dia yg akan derma pd adik . ak budak budak time tu . confirm laa ak tanak . dah tua mcm ney pon ak tanak . ak takut jarum :)


bila da dpt keputusan darah sapa yg sama . rupa rupanya darah ak . so , ak lah yg kena derma ntuk adik . tp mak dgn abah lgsg tak cakap dekat ak . yg ak tawu ....


hari tu ak pegy PPUM . mak cakap ak kena duduk ward . mmg ak rasa mcm nak marah semua org . tp ak diam . dokter suro ak tukar baju . pakai yg kaler hijau tu . time tu , tok sebelah mak yg jaga ak . sbb ward ak dgn adik asing asing . bila kat dlm ward tu , dokter dtg . bwak segala jarum bagai . dia nak cucuk ak . mmg mendapat laa dokter tu . kena maki free dgn ak ~ ak demam time tu . sbb apa ? sbb terlalu takut . esok pg pg , mak dtg kat ak . mak ajak ak pegy mandy . lepas mandy , ak tak bole mkn . sbb dokter suro puasa . mmg ak time tu mood langsung tak elok . keja nak maki org jaa . dlm jam 9pg , ak nampak nurse dgn org org dia dtg ke arah ak dgn sorong 1 katey . time tu baru mak dgn abah cakap kat ak apa tujuan sebenar ak kena duduk ward . rupa rupanya , ak kena bwad pemindahan darah dgn adik . menangesnya ak time tu jgn tanya mcm mn . tgn abah ak genggam erat . **berjurai aer mata remind kisah ney . ak nanges kat abah " adik nak balek , adik takmau dok sini " abah ak cakap " ye lepas ney adik bole balek . sabar sat jaa " sedih wey sedih . :'( masa ney , depa tenga sorong ak hat dok meraung raung atas katey tu ke dewan bedah . dokter bubuh kat ak hat tutup kepala hat guna time nak mandy tu . ak cabut buang . mmg dokter dpt maki free lg time tu . lepas tu ak tak sedar apa dahhhhh ...


pukul 2 lebih ak sedar . mulut dgn idung ada bnda hat org sesak nafas tu . naseb baek umo ak panjang . ak sedar dr operation tu ~

ak cr mana mak dgn abah . dok sat abah dtg . mak jaga adik . time tu ak lemah lg . mcm dok atas angin . n ak rasa pinggang ak saket sgt sgt . then , dokter dgn abah sorong ak p ward yg td balek . bongok kan dokter tu suro ak bangun sniri . pindah dr katey yg depa sorong tu ke katey ward tu . saket jgn tanya laa . qeyau lagi ak time tu .. ak cakap kat abah ak lapar . sbb sblum tu kan ak kena puasa . ak cakap dgn abah ak nak mkn roty canai . dan dan tu jugak abah p cari . bila dah ada depan mata roty canai tu . mkn nya tak bnyak mn . yelaa org saket mana lalu mkn  :)  esok pagy pagy , dokter dtg lg kat ward ak . dokter mintak abah bawak ak pegy jalan2 . sbb takut lumpuh . dgn saketnya , ak kuatkan haty , berjalan jugak . skali lagy ak cakap dgn abah ak nak balek rumah n ak takmau dah dtg PPUM ney . abah cakap esok lusa adik bole balek dah .

ak balek p ward biasa , ak tgk adik terlantar atas katey . adik lg teruk dr ak . then bila balek kg , ak kena mkn kerang , kena mkn belut , kena mkn ubat . semua bnda yg ak tak suka . ak mc lama . exam ntah ke mana .

sekolah dapat tau , ak dermakan darah ak ntuk adik ak . cekgu anugerahkan ak Sijil Pelajar Paling Penyayang . ak simpan sampai skrg . :)

n skrg , dgn izin DIA , adik ak dah sihat . alhamdulillah . adik ak skrg dah umo 17 tahun . tp fizikal dia tak mcm manusia normal . means , adik tak brapa cekap sgt pergerakan dia . still kena pantau . kdg2 sorang sorang dia pon bole jatuh . n ak skrg , pon dah sihat . cuma ak tak bole angkat yg berat berat sgt , naty pinggang ak akan saket ~


** apa yg ak heran , ak tak bole nak rapat sgt dgn adik . ada jaa yg nak bergaduh .

ntuk semua yg dah bantu family ak , terima kasih banyak banyak .. hanya Allah yg akan balas kebaikan tu . n adik still lg kena bwad rawatan susulan dgn PPUM sampai skrg . bayangkan , dari umo adik 2 tahun sampai umo adik 17 tahun . mak abah still ulang dtg PPUM .


apa yg ak harap , ak dapat tlg family ak ntuk ringankan beban tanggungan mak dgn abah . ak SAYANG family ak . ak hanya ada 1 mak 1 abah 1 abg 1 kakak and 1 adik . i lurve them very much ~

ntuk kwn kwn kat  luar sana , syg lah family kita  :)  <3 p="">

No comments:

Post a Comment

tegur jika perlu ^^
terimakasihTHANKYOUsyukran ~

 
Copyright ©2015 : Meeya Techik | Design by Mastura Aziz