welcome2013 :)

Sebelum jam terpacak pukul 12 tengah malam . Ingin ak amek kesempatan ntuk mengucapkan 
Selamat Tahun baru 2013 . 


Selamat tinggal 2012 . tahun yg sangat banyak cabaran dan dugaan ntuk diri ak for sure . 
Alhamdulillah , ak still dapat harung n kuat sehingga hari ini even 
kadang kadang ak lemah sorang sorang .  +___+


Jadikan 2012 sebagai kenangan  :)  . n begin 2013 with the new life .
new chapter . new image . new page . n everything  :)


ntuk korang semua , saye mintak maaf bebanyak if ade salah samada secara saye sedar or pengsan  :)


Semoga 2013 akan memberi seribu sejuta n se se se sebanyak yg
 mungkin kerahmatan hidup bwad kite 
semua  :)


salmiWEDDING ~

*utaQakan loghat kita  :)

Selasa lepaih . Krismas jugak pada hari yg sama . n Selamat Pengantin BaQu ntuk Salmi n her husband ~ Semoga kekal hingga akhir hayat . 


3 bijik keta kami ke Dewan Ampang Jaya .
 Disebabkan kenuQy belah Salmi kami semua tak dapat p , so , ambik keputusan ntuk p disebelah pihak lelaki . DaQi Banting ke Shah Alam , Fana n en tunang dia pick up ak dgn Jihan . Kami berempat . Dari Sungai Besi , Maklang dgn her husband . Depa berdua . n daQi Setiawangsa , Achik plus her new boyfie maybe plus kawan kawan seangkatan tentera dia . 
Berempat juga depa .



Ak , Jihan , Fana , Maklang n Achik . Kami satu class except Fana . Datangnya dia daQi class laen . Tapi bab makan dia mmg laju  :P ~  Hadiah dibeli oleh achik . Share 5 oQang . Kalo bole nak share 1 class termasuk laa nak letak nama Cikgu Hasim , cikgu class ak dulu . Tapi tak patut . muahaha ~



Seronok . Sbb . Penang mali . Haria Penang Haria  :)  ~ 
Bukan senang nak dapat gather mcm tu . Lagi lagi masing masing dah berhusband husband ney . Untung laa hampa . SoQang soQang kawan ak dah kawen . ak ney bila ? Jodoh tak mai lagi . 
Waiting !



Kami sampai around pukul 3 macam tu . PeQut masing masing dah menggeladak mintak nasik . Dapat dapat nasik , sunyi dan sepi sat ~ HAHA . nampak sgt lapaQ kan . Pastu pastu bermula laa aktiviti senyum senyum Qenyeh . 


tadaa !!!



dari kiri : Achik . Jihan . Fana . PENGANTIN . Maklang . Aku  :)




Jihan terlari tema . org dah plan kaler hijau . dia bubuh kaler hitam pulok dahhh ~






ketinggian ak sangat teserlah . muahaha ~ kalah dah fana  :P


Dan dengan hari Selasa ney jugak laa telah wujud peperangan between me n him . Geraammmmm jea rasa . 
Kechik besaQ kechik besaQ jea ak nampak hang weyh . 
Selalu menguji tahap kesabaran ak . Seharian jugak tak contact . 
naseb baek hang rety rujuk ak balik . 
hey u ! kemon lah ! Pk ye bila nak acting sumthing tu ~
 pelisssss ~!!

theORIhuman :)


hye ! Office sunyi nye :( . Why sedih ? Sbb tak jadik balik kg . Jgn tanye kenape . Postponed to next week . Next Firday . In sha Allah .


Tgk tajuk . hee ~ Ye , Hari sabtu . Seharian kite kawan dgn The Ori Human  :)  ~

Best ! Sgt best . ok . Lets begin .

Seawal 6.30 pagi lebah anta kan kite ke office . Gelap lagi jam ini . Dia bekalkan kite mee goreng . Tak tawu mana dia beli .

Sampai jea office , register kehadiran . Then amek baju , cap dgn beg . Baju besar . Bahu jatuh kat siku . kau imagine laa sniri . 3 org bole masuk . mungkin . Naek office , n tukar baju . 


Briefing serba cket . 7.30 gerak . Dua biji bus . Dalam bus ak tak tawu ape jadik sbb hanya paha dicuit dan mengatakan dah sampai . Tgk jam 8.30 pg . Amek masa sejam jugak dari Shah Alam . n sejam jugak kite tdo  :)

Dekat pintu masuk Mah Mery Cultural Village . Tgk gambar pon dah menyeramkan . Sungguh . Then, terus g breakfast . nasik lemak . tertanya tanya , sape yg masakkan nasik lemak tu . HAHA ~ 

Kumpul kat 1 tempat n bahagi kumpulan . Kumpulan kite paling senoi sbb ahli paling cket . Pastu semua style tak rancak . Takpe laa , nak bwad keje jea pon . Then , group kite kene cuci pagar . Sgt adventure , langsung tak guna pape peralatan . Just guna the ori hand . Dah laa family cik kerengga dok bwad meeting . Masing masing menjerit . 



Tok Batin dgn bini dia . Mak Batin maybe . Ape ye nak panggil dgn bini tok batin tu ? Ntah . Tak ingat . Huish kemaen shomel owh . hewhew ~ n ade pengasas Mah Mery ney . Encik Rashid kalo tak salah . Tapi dia bukan ori . Celup jugak . HAHA ~ Banyak jugak dia bagi penerangan . Katanya , bg org asli , lelaki dgn perempuan takde beza . Mean , kalo lelaki cari duit , perempuan pon kene cari duit . kalo lelaki kerja keras , perempuan pon same . 


Belah kiri sekali tingkat kedua , dia laa Mak Batin .  :)


Kite dapat crown . Yg Atas kepala ney  :) . Kalo lelaki bunga ke depan . Kalo perempuan bunga ke belakang . Tgk kite pakai . hee ~ Semua dapat . Sorang satu . naseb baek haku hamek hawai . Dapat hat baru anyam :) Tapi tgk laa Mak Batin tu , dia pakai bunga ke depan pulak . isk !


1st kami tgk acara Langkah Tikar . Datuk Zaini yg ketuai adat ney . Disempurnakan by Tok Batin . Di mana adat ney akan dilakukan kalo kita ke tempat baru kot . Hish ! tak ingat ney . Mcm mcm sgt belajar benda baru . 


Berbaju biru itu adalah Tok Batin Dollah . 


Then kami dapat tgk mcm mane cara org Asli kawen . Pelik . jauh beza dgn kite yg celup ney . 



Yg Berbaju putih itu adalah Pengasas Mah Mery ney . Dia tak Asli tapi dia spicy :)


1st skali , kalo mcm kite . benda pertama mesty lah merisik kan . Tapi , diorang kene bwad benda ney . Kena keluarkan tali dari rotan yg berbelit belit tu . Ape name ntah . Kalo tak salah , Jerat tupai kot . Dayana rose , dia laa yg tunjukkan cara cara mcm mana nak keluarkan tali tu . Tapi takde sorang staff pon yg berjaya keluarkan . Mean tak bole kawen . haha . Tujuan mainan tu adalah ntuk uji tahap mental . Tok Batin yg cakap mcm tu  :)



Pastu , pengantin perempuan kena masuk dalam satu kelambu . Then pengantin lelaki kena tawaf 7 kali kelambu tu dan pilih tgn pengantin perempuan dari celah kelambu tu . Hampa faham tak wey . hahahaha ~




Pastu bila pengantin lelaki dah dapat tgn pengantin perempuan  tu , baru bole p naek dok atas pelamin . Hah , tgk . Cun tak pelamin diorang . Izlyn , anak Rafidah Aziz . seharian jugak dia ada dgn kami . Dia dapat rasa laa cemana cara org Asli ney Tepung Tawar .


n Encik Rashid cakap , kalo org yg tak kawen lagi tak bole duduk atas pelamin tu even dia just nak demo mcm diorang ney . N for ur information , diorang laki bini yg sah . Lepas tepung tawar tu , diorang akan dikotorkan dan dimandikan . Like buang sial yg ade . 


Pastu pastu pastu . Kami dapat tgk pulak 1 tarian org asli yg mane nama tarian tu The Jo'oh Dance . Bagi ak , sangat best even amat menakutkan dgn topeng yg dipakai tu . Nasib baik laa ak pegang camera . Tak laa kene tarik dgn kakak asli tu p menari dgn diorang . Alhamdulillah  :)   ~  Lame jugak tarian ney . Sgt menarik . n diorang punya pakaian tu senang jea nak cari . Alaaa , daun palas jea . Senang ke ? hikhikhik ~







Dan lepas tu . Dimintanya 2 org wakil setiap group ntuk aktiviti menyumpit belon . Seboleh bolehnya ak menolak sbb ak takut tersedut benda alah tu . Hat ney ak takde gambar sbb battery camera dah keot . maap ~


Mereka anak anak org asli . 1 TM . Dari kiri , Tok Batin , Datuk Zaini , Encik Rashid n anak kepada Rafidah Aziz , Cik Izlyn ~


Dan dalam jadual , kami akan balik pada pukul 3 . Tapi tibanya dekat office jam 6.30 petang . Lame kan ? Seharian kawan dgn org Asli . Ntuk korang yg ade keinginan nak kawan dgn org Asli tu , better pegy laa tempat ney . RM75/head sekali makan kalo tak salah . Sgt best !


Perjalanan pulang mengambil masa 1 jam 30 minit . Innalillah , dgn darah nya still fresh . Di sebelahnya mungkin emak n mungkin jugak isteri . menatap mayat yg dah tetutup rapi dgn plastik hitam . Lori dan moto . Sgt clear ak tgk dr dalam bus . Al Fatihah ntuk arwah . 


Dapat mcm mcm :) .. Beg , Cap , Baju , Pen , Crown , Mug TM , n hat paling best ADE SIJIL  :)


.
.
.
.
.
.
.

ok
babai .
abes dah crita .
hikhikhik ~

CHILL OUT :)


esok ! ayuh kite CHILL OUT  :) . jum kite ke rumah org Asli . Muehehe ~ Dapat baju , beg n cap . Makan free lagi . Bulan ney dah ade 2 helai baju :)



n tiket dah booking . Esok malam dari Shah Alam . 9.30malam . Sponsor by lebah  :) ~ Kali ney ak balik sengsorang . huu . sape nak teman kite dalam bus naty . lebah tak ikut . Hawe pon tak balik . ketiduran jea lah ak kat dalam bus naty :(


Selasa , in sha ALLAH dtg Shah Alam balik . rindu ! sumpah rindu ! Rabu keje mcm biasa .


notatapakkaki : kite ade helmet pink ! Lebah belikan . Helmet lebah kaler hijau pucuk pisang . Org celik mata luas tgk kami meronggeng . HAHA ~ kesah pulak ak . tgk laa  :P

DHUHAbanyakKELEBIHANNYA :)

Kita laungkan Allahhuakbar Allah Maha Besar . Seiring sehaluan satu cita dan impian .
Susah dan senang kita tempuhi bersama . Bertemu berpisah kerana Allah .
Demi satu kejayaan , kita perlukan pengorbanan . untuk selamanya , In Sha Allah .




Solat DHUHA adalah SOLAT SUNAT yang dilakukan seorang muslim ketika waktu DHUHA. Waktu DHUHA adalah waktu ketika matahari mulai naik kurang lebih 7 hasta sejak terbitnya (kira-kira pukul TUJUH PAGI) HINGGA WAKTU ZUHUR . Jumlah raka'at solat DHUHA biasa dengan 2, 4, 8 atau 12 raka'at. Dan dilakukan dalam satuan 2 raka'at sekali salam.



Notatapakkaki : Terima Kasih , sbb TM tak penah halang staff untuk amek sikit masa bwad sunat dhuha ~

KEJADIANdiAWALpagy +___+

Assalam ~ tenkiu makcik wifi sbb kasi kami satu rumah gune wifi makcik lg . even kami tak tawu sape empunya wifi ney . Tapi mlm tadi makcik bg kami pinjam kejap jea . pastu ilang . Then  , kemaen awal kami tdo malam tadi  :)


Pastu pastu pastu , dalam sedap sedap punye dok tdo . Lebah keje malam . Mcm biasa , dia akan col dalam jam 1pagy , 3.30 pagy ~ Jam 1 tu bole laa ak jawab lagy . Jam 3.30 tu . Ak dah hanyut dibuai mimpi . cewah ! Ayat tak bole belah ! HAHA ~



Ekceli nak crita , around jam 4.35am lebih kurang . Sbb ak sempat tgk fon on that time . Sbb ape ak terjaga ? Ade announcement dgn bunyi siren polis . bilik ak sewa ney betul betul dok tepi jalan . n jalan tu di antara blok ak dgn blok sebelah sana . kau imagine sniri laa ye  :) ~ bukan sekali bukan dua kali polis tuh dok announce . 

" Assalamualaikum dan selamat pagi . Sila ambil perhatian , kepada pemilik kereta kelisa bernombor WNT bla bla bla bla , sila turun sekarang . "


Ulang banyak kali . Mula , ak dgr jea . Pastu , ak tgk lampu keta polis tu dok beputar kat bumbung bilik ak . Ak buka tingkap kat bilik . Then ak kejut roomate ak , Lola . Ak keluar p kat hall , ak tgk housemates ak lagi 3 org dah melekat kat tingkap . Diorang pon kaypochi jugak . HAHA . Tgk tingkap rumah rumah laen , pon same jugak . Ramai org dok tgk . Even bukan keta kami , tapi nervous nak mampus . Sbb nampak polis tuh dah buka mrata alam kat keta tu . Mcm tengah cari sumtink . Dah laa diorang tak cakap kenape dgn keta tu . Just suro owner jea yg turun .


2 bijik keta polis . At last , dia announce lagi sekali . 


" Assalamualaikum dan selamat pagi . Sila ambil perhatian , kepada pemilik kereta kelisa bernombor WNT bla bla bla bla , sila turun sekarang kerana kenderaan anda cuba dicuri . "


Alahai , meremang bulu roma , sbb sememangnya selalu ade kes curi kat cney . Pastu pastu , 2 2 bijik keta polis tu , pegy kat blok laen pulak . bwad announcement yg sama sbb owner still tak turun . Then , diorang dtg depan bilik ak balik .


Time tu , ak nampak dah 3 org kene gari . Ditengking tengkingnye org yg kene gari tu . Tegas betul pakcik polis tu ~ Ramai jugak yg turun tgk kat bawah . Ak dgn housemates tgk dr ats jea . TAKUT !! haha !


PAstu polis polis tu tanye kenal tak dgn mamat mamat tu . Diorang semua dari Meru, Klang . Bole pulak polis tu suluh kat muka org yg kene gari tu . n at last , diorang di bawa ke IPD Section 9 . Balai Polis Besar Selangor . hee ~


Sejam jugak laa kami melekat kat tingkap . Sian pulak ak tgk org yg kene gari tu . Itula , bwad keje tak pk . hee ~ Nasihat dari ak , nak bwad sumtink tu , pk laa ape padahnya . Ya Allah , elakkan ak dari terlibat dgn benda benda tak sihat . Sesungguhnya ak hambaMu yg sgt hina dan Lemah . 

Org kene gari tu , harap harap , korang berubah . Amin .

rindu !


rindu ! sumpah rindu ! baru col kakak . cakap dgn anak dia , mamat . then cakap dgn semua yg ada kat situ ~ ramai pulak yg ada kat uma kakak skg . teh , mak ,  adik , sepupu sepapat . menyembang lettew . mcm selalu , aktiviti petang .

cakap mcm peluru budak techik tu . tapi tegagap gagap . achik rindu owh . mak cakap , teh baru balik mengai * mancing ikan puyu . pantang balik kg teh ak . tak sah kalo tak p mengai . Negeri Sembilan takde parit gamaknya  :P

mak cakap lagi . abah dah beli boat . Esok sampai kat pengkalan . Alhamdulillah , tercapai jugak hasrat abah nak ada boat seniri . kerabat ak mmg gila mengai . abah , lepas ney takyah pinjam boat org dah . hee ~ Aku happy bila dgr depa dok gelak gelak kat kg . Jeles pon ada . Ak rindu nak ada sekali dgn depa mcm dulu dulu time ak jd petani berjaya . dok uma makan tdoq makan tdoq sampai 43 kg berat ak cecah . HAHA ~

Hidup merantau kan . berat badan pon berhijrah jugak . ngee ~ insyaAllah nak jugak ak balik kg dalam bulan ney ~ ok babai . Assalamualaikum !


 
Copyright ©2015 : Meeya Techik | Design by Mastura Aziz