theORIhuman :)


hye ! Office sunyi nye :( . Why sedih ? Sbb tak jadik balik kg . Jgn tanye kenape . Postponed to next week . Next Firday . In sha Allah .


Tgk tajuk . hee ~ Ye , Hari sabtu . Seharian kite kawan dgn The Ori Human  :)  ~

Best ! Sgt best . ok . Lets begin .

Seawal 6.30 pagi lebah anta kan kite ke office . Gelap lagi jam ini . Dia bekalkan kite mee goreng . Tak tawu mana dia beli .

Sampai jea office , register kehadiran . Then amek baju , cap dgn beg . Baju besar . Bahu jatuh kat siku . kau imagine laa sniri . 3 org bole masuk . mungkin . Naek office , n tukar baju . 


Briefing serba cket . 7.30 gerak . Dua biji bus . Dalam bus ak tak tawu ape jadik sbb hanya paha dicuit dan mengatakan dah sampai . Tgk jam 8.30 pg . Amek masa sejam jugak dari Shah Alam . n sejam jugak kite tdo  :)

Dekat pintu masuk Mah Mery Cultural Village . Tgk gambar pon dah menyeramkan . Sungguh . Then, terus g breakfast . nasik lemak . tertanya tanya , sape yg masakkan nasik lemak tu . HAHA ~ 

Kumpul kat 1 tempat n bahagi kumpulan . Kumpulan kite paling senoi sbb ahli paling cket . Pastu semua style tak rancak . Takpe laa , nak bwad keje jea pon . Then , group kite kene cuci pagar . Sgt adventure , langsung tak guna pape peralatan . Just guna the ori hand . Dah laa family cik kerengga dok bwad meeting . Masing masing menjerit . 



Tok Batin dgn bini dia . Mak Batin maybe . Ape ye nak panggil dgn bini tok batin tu ? Ntah . Tak ingat . Huish kemaen shomel owh . hewhew ~ n ade pengasas Mah Mery ney . Encik Rashid kalo tak salah . Tapi dia bukan ori . Celup jugak . HAHA ~ Banyak jugak dia bagi penerangan . Katanya , bg org asli , lelaki dgn perempuan takde beza . Mean , kalo lelaki cari duit , perempuan pon kene cari duit . kalo lelaki kerja keras , perempuan pon same . 


Belah kiri sekali tingkat kedua , dia laa Mak Batin .  :)


Kite dapat crown . Yg Atas kepala ney  :) . Kalo lelaki bunga ke depan . Kalo perempuan bunga ke belakang . Tgk kite pakai . hee ~ Semua dapat . Sorang satu . naseb baek haku hamek hawai . Dapat hat baru anyam :) Tapi tgk laa Mak Batin tu , dia pakai bunga ke depan pulak . isk !


1st kami tgk acara Langkah Tikar . Datuk Zaini yg ketuai adat ney . Disempurnakan by Tok Batin . Di mana adat ney akan dilakukan kalo kita ke tempat baru kot . Hish ! tak ingat ney . Mcm mcm sgt belajar benda baru . 


Berbaju biru itu adalah Tok Batin Dollah . 


Then kami dapat tgk mcm mane cara org Asli kawen . Pelik . jauh beza dgn kite yg celup ney . 



Yg Berbaju putih itu adalah Pengasas Mah Mery ney . Dia tak Asli tapi dia spicy :)


1st skali , kalo mcm kite . benda pertama mesty lah merisik kan . Tapi , diorang kene bwad benda ney . Kena keluarkan tali dari rotan yg berbelit belit tu . Ape name ntah . Kalo tak salah , Jerat tupai kot . Dayana rose , dia laa yg tunjukkan cara cara mcm mana nak keluarkan tali tu . Tapi takde sorang staff pon yg berjaya keluarkan . Mean tak bole kawen . haha . Tujuan mainan tu adalah ntuk uji tahap mental . Tok Batin yg cakap mcm tu  :)



Pastu , pengantin perempuan kena masuk dalam satu kelambu . Then pengantin lelaki kena tawaf 7 kali kelambu tu dan pilih tgn pengantin perempuan dari celah kelambu tu . Hampa faham tak wey . hahahaha ~




Pastu bila pengantin lelaki dah dapat tgn pengantin perempuan  tu , baru bole p naek dok atas pelamin . Hah , tgk . Cun tak pelamin diorang . Izlyn , anak Rafidah Aziz . seharian jugak dia ada dgn kami . Dia dapat rasa laa cemana cara org Asli ney Tepung Tawar .


n Encik Rashid cakap , kalo org yg tak kawen lagi tak bole duduk atas pelamin tu even dia just nak demo mcm diorang ney . N for ur information , diorang laki bini yg sah . Lepas tepung tawar tu , diorang akan dikotorkan dan dimandikan . Like buang sial yg ade . 


Pastu pastu pastu . Kami dapat tgk pulak 1 tarian org asli yg mane nama tarian tu The Jo'oh Dance . Bagi ak , sangat best even amat menakutkan dgn topeng yg dipakai tu . Nasib baik laa ak pegang camera . Tak laa kene tarik dgn kakak asli tu p menari dgn diorang . Alhamdulillah  :)   ~  Lame jugak tarian ney . Sgt menarik . n diorang punya pakaian tu senang jea nak cari . Alaaa , daun palas jea . Senang ke ? hikhikhik ~







Dan lepas tu . Dimintanya 2 org wakil setiap group ntuk aktiviti menyumpit belon . Seboleh bolehnya ak menolak sbb ak takut tersedut benda alah tu . Hat ney ak takde gambar sbb battery camera dah keot . maap ~


Mereka anak anak org asli . 1 TM . Dari kiri , Tok Batin , Datuk Zaini , Encik Rashid n anak kepada Rafidah Aziz , Cik Izlyn ~


Dan dalam jadual , kami akan balik pada pukul 3 . Tapi tibanya dekat office jam 6.30 petang . Lame kan ? Seharian kawan dgn org Asli . Ntuk korang yg ade keinginan nak kawan dgn org Asli tu , better pegy laa tempat ney . RM75/head sekali makan kalo tak salah . Sgt best !


Perjalanan pulang mengambil masa 1 jam 30 minit . Innalillah , dgn darah nya still fresh . Di sebelahnya mungkin emak n mungkin jugak isteri . menatap mayat yg dah tetutup rapi dgn plastik hitam . Lori dan moto . Sgt clear ak tgk dr dalam bus . Al Fatihah ntuk arwah . 


Dapat mcm mcm :) .. Beg , Cap , Baju , Pen , Crown , Mug TM , n hat paling best ADE SIJIL  :)


.
.
.
.
.
.
.

ok
babai .
abes dah crita .
hikhikhik ~

No comments:

Post a Comment

tegur jika perlu ^^
terimakasihTHANKYOUsyukran ~

 
Copyright ©2015 : Meeya Techik | Design by Mastura Aziz